Gå direkt till innehåll
Vissa hästar verkar inte alls besväras av smällandet vid nyår, medan det för andra kan innebära ett stort lidande. Foto: Sveland Djurförsäkringar
Vissa hästar verkar inte alls besväras av smällandet vid nyår, medan det för andra kan innebära ett stort lidande. Foto: Sveland Djurförsäkringar

Pressmeddelande -

Många hästägare är oroliga för sin häst inför nyår

Nästan varannan hästägare är orolig för sin häst inför nyår, visar en undersökning som Sveland Djurförsäkringar har gjort bland sina kunder.

Nyårsafton kommer tillbaka varje år med glädje och firande. Och tyvärr för många hästägare och hästar – med fyrverkerier i flera dagar. Vissa hästar verkar inte alls besväras av smällandet, medan det för andra kan innebära ett stort lidande.

Sveland Djurförsäkringar har frågat hästägare över hela landet om deras känslor inför nyår. Hela 48 procent svarar att de är oroliga för sin häst. 42 procent av de tillfrågade anser dessutom att deras häst har problem med smällandet. Det kan till exempel handla om att den blir orolig, rädd eller får panik. 49 procent anser att deras häst inte har några problem och 9 procent vet inte.

Lär känna din häst

Alla hästar kan reagera olika på smällandet. Lär du känna din häst ökar chansen att få den att känna sig lugn och trygg på nyår.

En del hästar blir lugnare av att få stå i sin box. Det finns tyvärr många exempel på hästar som blir skrämda i hagen och i panik springer genom stängslet med allvarliga skador som följd. Men hästar som går på lösdrift och är vana vid det, och som känner sig trygga i flocken, kan klara nyårskvällen bra.

– Lär känna din häst och vad som är bäst för den. Vet du med dig sedan tidigare vad som fungerar så är det bra att följa samma rutiner igen. Har du precis skaffat en ny häst är det bra att fråga den förra ägaren hur det har fungerat under tidigare nyårshelger, säger Linda Tveit, skadechef häst på Sveland Djurförsäkringar.

Så här kan du hjälpa din rädda häst på nyår

  • Öronproppar och huva är två bra hjälpmedel för ljudrädda hästar
  • Täck för fönster i stallet så att ljuset från fyrverkerierna minskar
  • Lugn musik i stallet kan hjälpa till att kamouflera ljudet från smällare och raketer
  • Ge lite extra hö till hästen när det smäller som värst så att den har något att sysselsätta sig med
  • Om du vet att din häst är väldigt orolig, håll den sällskap under tolvslaget
  • Fira själv ansvarsfullt och var lugn när du hanterar din häst. Berusade och högljudda människor stressar en rädd häst ännu mer, och du riskerar dessutom själv att skadas
  • Glöm inte att se över staketen i hagen i god tid innan nyår. Det kan smälla både innan och efter nyårsafton. Ett stabilt och helt stängsel minskar risken för att din häst lyckas rymma.

Undersökningen som Sveland Djurförsäkringar gjorde pågick mellan den 13 och 17 december 2023. 201 hästägare svarade på enkäten.

Ämnen

Kategorier


Om Sveland

Vi ägs av våra kunder vilka är några av Sveriges nöjdaste. Ingen vinst plockas ut ur företaget. Allt görs för kundernas gemensamma bästa. Våra medarbetare är experter på djurförsäkringar och genom våra personliga ombud hjälper vi dig snabbt och kompetent när du behöver det som bäst. Nu strävar vi efter att bli det mest hållbara djurförsäkringsbolaget i Sverige.

Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

Kontakter

John Nordh

John Nordh

Presskontakt Kommunikatör 046-276 93 05