Gå direkt till innehåll
Svelands hästkunder upplever avsaknad av respekt och misstänker bristande kunskaper hos flertalet bilister. Foto: Sveland Djurförsäkringar.
Svelands hästkunder upplever avsaknad av respekt och misstänker bristande kunskaper hos flertalet bilister. Foto: Sveland Djurförsäkringar.

Pressmeddelande -

Ryttare otrygga i trafiken – detta bör du tänka på vid hästmöten

Ryttare måste ibland rida på vägen för att komma dit de ska, vilket är tillåtet på de flesta av Sveriges vägar och terränger. Att gå, rida eller cykla anses ingå i allemansrätten. Grundregeln är att alla trafikanter ska iaktta den omsorg och varsamhet som krävs för att undvika olyckor. Att sakta ned och väja för ett halvt ton tung häst är för allas säkerhet.

På sistone har flera olyckor inträffat där hästar och fordon varit inblandade – vilket ofta får förödande konsekvenser. När en häst blir stressad kan den agera impulsivt och bete sig explosivt och farligt. Ingen häst är trafiksäker i alla lägen.

Olycksstatistik visar att flest hästrelaterade trafikolyckor sker på torsdag- och fredagseftermiddagar. Olyckor sker både med fordon som kommer framifrån och bakifrån, och ofta är det ljust ute, uppehållsväder och torr vägbana när olyckorna inträffar. Det är vanligt att andra trafikanter missbedömer hur lång tid det tar för ett långsamt hästekipage. Merparten av olyckorna sker på 50- och 70-vägar.

– Vi ser att många ryttare undviker att rida på trafikerade vägar, men ibland måste man ut i trafiken för att kunna ta sig till skogen eller ridhuset. Till alla bilister vill jag rekommendera att passera hästekipage lika försiktigt som när du passerar en grupp barn vid sidan om vägen, råder Therese Wijkmark, hästägare samt chef på affärsområde Häst på Sveland Djurförsäkringar.

Starka känslor hos Svelands kunder

På Sveland Djurförsäkringar har man på sistone märkt av en växande oro och irritation hos sina hästkunder. Ryttare upplever avsaknad av respekt och misstänker bristande kunskaper hos flertalet bilister.

–Jag upplever tyvärr en del bristande hänsyn från bilister samt bristande kunskap. Märkligast är ändå när man gör tecknet för att de ska sakta ned och de blåser förbi och ler och vinkar. De förstår inte vad tecknet betyder, förklarar en kund hos Sveland Djurförsäkringar.

Fler kunder uttrycker sin oro.

–Oftast när man är ute i trafiken skiter bilisterna i att sakta ner trots att man gör tecken till dom att sakta ner och/eller har väst där det står unghäst i träning. Eller så tutar de på en och skriker att man ska flytta sig från vägen, säger en annan kund.

Att det blivit värre de senaste åren är många överens om. Okunskap och bristande hänsyn ses som de största problemen. En del kunder önskar även att trafikskolor ska börja lära ut hur man ska köra och agera vid möte med häst.

Om olyckan är framme


Vid en olycka ska den drabbade hästägaren vända sig till fordonets försäkringsbolag om en häst skadats eller dödats av fordonet. Hästägaren bör även vända sig till sitt försäkringsbolag där hästen är försäkrad. Om det rör sig om ett oförsäkrat eller okänt fordon ska hästägaren vända sig till Trafikförsäkringsföreningen (TFF).

Något som är viktigt att tänka på är att det oftast är bilisten som ansvarar för kostnaderna vid en olycka. Om ett trafikförsäkringspliktigt motorfordon kolliderar med ett hästekipage är hästägaren alltid berättigad till ersättning för personskadorna genom fordonets trafikförsäkring.

Har hästägaren haft bristande tillsyn över hästen och det har medverkat till att skadan uppkommit ersätts ibland inte skadorna fullt ut. Hästägaren ska kunna bevisa att hästen skadats i samband med trafikolyckan. Hos Sveland Djurförsäkringar kan hästens försäkring ersätta de veterinärvårdskostnader, och eventuellt livbelopp om hästen avlider, som inte ersätts av en trafikförsäkring.

Att tänka på som bilist

  1. Alltid ta det lugnt när du möter hästekipage i trafiken.
  2. Sänk farten i god tid och håll en jämn hastighet. Om hästen verkar orolig, stanna gärna och låt ryttaren rida åt sidan. Ha ögonkontakt med ryttaren.
  3. Undvik tutan och helljuset.
  4. Om ryttaren höjer ena armen upp och ner vid sidan av kroppen betyder det att ryttaren vill att du ska sakta ner.
  5. Lämna betryggande avstånd i sidled när du passerar hästen. Finns det möjlighet så byt fil. Även om du har ett tyst fordon kan hästen bli rädd för något helt annat. Kanske något som rör sig eller låter i diket.
  6. Tänk på hästen som om den inte hade någon ryttare på sig, som om det vore ett vilt djur, kanske en stor älg. Och en stor älg passerar man ju inte i 90 km i timmen.
  7. Om du möter en grupp ryttare, eller om en grupp ryttare är på väg att passera vägen, är du skyldig att lämna fri väg eftersom gruppen i lagens mening utgör en så kallad ”annan procession”.
  8. Det är olagligt och farligt att bryta en grupp. Hästar är utpräglade flockdjur. De hästar som måste vänta blir ofta oroliga och kan försöka springa i kapp resten av flocken.
    Källa: Polisen

Till dig som ryttare

Viktigt att tänka på för den som leder, rider eller kör häst- och vagn är enligt Transportstyrelsen bland annat att hålla sig till höger på vägbanan och använda vägrenen om sådan finns, inte använda sig av gång- eller cykelbanor, ej färdas på motorväg, trafikled, ge tecken när du ska svänga samt att aldrig ha högre hastighet än att du kan kontrollera hästen.

    Ämnen


    Om Sveland

    Vi ägs av våra kunder vilka är några av Sveriges nöjdaste. Ingen vinst plockas ut ur företaget. Allt görs för kundernas gemensamma bästa. Våra medarbetare är experter på djurförsäkringar och genom våra personliga ombud hjälper vi dig snabbt och kompetent när du behöver det som bäst. Nu strävar vi efter att bli det mest hållbara djurförsäkringsbolaget i Sverige.

    Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

    Kontakter

    John Nordh

    John Nordh

    Presskontakt Kommunikatör 046-276 93 05