Gå direkt till innehåll
Få djurägare frågar om pris innan behandling sätter igång på en veterinärklinik, trots stora prisskillnader för vård av samma skada eller sjukdom. Foto: Sveland Djurförsäkringar
Få djurägare frågar om pris innan behandling sätter igång på en veterinärklinik, trots stora prisskillnader för vård av samma skada eller sjukdom. Foto: Sveland Djurförsäkringar

Pressmeddelande -

Stora prisskillnader på operationer och behandlingar av sällskapsdjur och hästar – få djurägare frågar om pris på kliniken

Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker. Trots det frågar en majoritet inte om pris innan en behandling startar, visar en undersökning som Sveland Djurförsäkringar har gjort bland sina kunder.

74 procent av djurägarna svarar att de inte frågade om pris innan behandlingen startade. Av de som hade låtit genomföra en planerad operation av sitt djur, som kan vara mycket dyrt, jämförde endast 14 procent priser mellan olika veterinärkliniker innan tiden bokades.

– Man är inte van vid detta från humanvården. Dessutom är det en oroande situation när djuret blir sjukt eller skadar sig och då är det lätt att ringa första bästa veterinär. Det är något alla vi som är djurägare kan relatera till. Men om situationen inte är akut och möjligheten finns, kan det vara en god idé att fråga om pris hos olika veterinärkliniker och sedan jämföra, säger Linda Kreutz, vd för Sveland Djurförsäkringar.

Stora prisskillnader

Faktorer som kan bidra till de stora prisskillnaderna vid samma diagnos är bland annat storleken på klinikerna, deras geografiska lägen, vilken behandlingsform som väljs och vilka specialkompetenser de kan erbjuda. Om något oförutsett händer under en operation eller om en skada visar sig vara mer omfattande än vad man trott från början, kan det också påverka priset. Det gäller även för akuta tillstånd som sker under jourtid.

Skadekvitton som kom in till Sveland Djurförsäkringar mellan januari och juni i år, visar att medelkostnaden för en planerad operation på en hund med en korsbandsruptur låg på drygt 25 000 kronor. Den högsta kostnaden för samma behandling under perioden låg på nästan 60 000 kronor.

Medelkostnaden för en abscess på katt (böld i huden som ofta uppkommer efter en sårskada) låg på 2 500 kronor jämfört med den dyraste som kostade upp emot 10 000 kronor.

Fysiskt veterinärbesök inte nödvändigt i många fall

För att hjälpa sina kunder att göra medvetna val när deras djur kan behöva vård, har Sveland en egen sjukvårdsupplysning för djur – Svelands Vårdguide. Dit kan bolagets kunder vända sig för att få oberoende rådgivning av en legitimerad djursjukskötare eller djurvårdare.

En bedömning görs om huruvida djuret behöver veterinärvård eller om det går att avvakta hemma för att se om det blir bättre. Krävs veterinärvård, hjälper Svelands Vårdguide kunden med att ta fram en lista på vilken vårdgivare den kan ta kontakt med.

Statistik visar att cirka var tredje kund som ringer Svelands Vårdguide inte behöver uppsöka veterinär. Något som både är bra för plånboken och för djuret som slipper stressen av ett onödigt veterinärbesök.

– Att själv kunna ge sitt djur omvårdnad, få rätt rådgivning och komma till rätt veterinär när djuret har behov av det, kan bidra till att minska veterinärkostnader och därmed även på sikt hålla nere priset på försäkringen, säger Christine Ehrlander, hållbarhets- och produktchef på Sveland Djurförsäkringar.

– Med Svelands Vårdguide vill vi på Sveland visa att vi står på våra kunders sida. Vi är ett kundägt djurförsäkringsbolag och att hjälpa våra kunder bli mer hållbara djurägare och erbjuda tjänster som hjälper dem att göra medvetna val är något vi alla vinner på, fortsätter Linda Kreutz.

Undersökningen som Sveland gjorde vände sig till de kunder som hade uppsökt veterinär de senaste tolv månaderna och pågick mellan den 15 och den 22 augusti. Drygt 1 100 personer svarade på undersökningen.

För frågor, kontakta Linda Kreutz på linda.kreutz@sveland.se, 046-276 92 40, eller Christine Ehrlander på christine.ehrlander@sveland.se, 046-276 92 96.

Ämnen

Kategorier


Om Sveland

Vi ägs av våra kunder vilka är några av Sveriges nöjdaste. Ingen vinst plockas ut ur företaget. Allt görs för kundernas gemensamma bästa. Våra medarbetare är experter på djurförsäkringar och genom våra personliga ombud hjälper vi dig snabbt och kompetent när du behöver det som bäst. Nu strävar vi efter att bli det mest hållbara djurförsäkringsbolaget i Sverige.

Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

Kontakter

John Nordh

John Nordh

Presskontakt Kommunikatör 046-276 93 05