Gå direkt till innehåll
Genom att förbereda hunden inför veterinärbesöket minskar du risken för en negativ upplevelse – både för din hund och för dig själv. Foto: Sveland Djurförsäkringar
Genom att förbereda hunden inför veterinärbesöket minskar du risken för en negativ upplevelse – både för din hund och för dig själv. Foto: Sveland Djurförsäkringar

Pressmeddelande -

Förbered hunden inför veterinärbesöket med dessa enkla knep

Upplever du att din hund blir nervös och orolig när ni besöker veterinären? Då är du långt ifrån ensam! Sveland Djurförsäkringar tipsar hur du kan förbereda hunden för att göra upplevelsen så bra som möjligt – både för din hund och för dig själv.

Minska stress vid beröring av känsliga områden

Hos veterinären kommer hunden behöva bli undersökt på känsliga områden. Det är därför bra att träna den på att bli berörd i till exempel öronen, i munnen, på buken, på tassarna och runt rumpan.

Ett bra sätt att träna är med kontinuerlig beröring. Det innebär att du utgår från en så kallad grön zon – ett ställe där de flesta hundar gillar att bli tagna på, som till exempel i nacken. Du börjar klappa där innan du stegvis rör händerna mot det känsliga området.

– Om du direkt går på det känsliga området riskerar hunden att bli överraskad och rädd. Med kontinuerlig beröring från en grön zon minskar du den risken, säger Emma Almquist, etolog och Svelandprofil.

Lär hunden att stå på ett bord

Hos veterinären behöver hunden ofta stå på ett bord när den ska bli undersökt. Det är därför bra att lära hunden det så att bordet inte blir ett orosmoment för den.

Se till att ha ett stadigt bord och genom att placera till exempel en yogamatta eller ett liggunderlag på det, minskar du risken att hunden halkar. Kom ihåg att inte lämna den ensam på bordet.

De första gångerna hunden är på bordet är det viktigt att bara göra roliga saker, som till exempel äta godis eller göra lite roliga, lugna trick. På så sätt associerar hunden bordet med något trevligt.

– Se till att inte träna för länge varje gång så att hunden tröttnar. Gör det till en speciell stund på bordet och få hunden att förstå att här på bordet händer det roliga saker, säger Emma Almquist.

Vänj hunden vid att använda munkorg

Att sätta munkorg på hunden vid ett veterinärbesök kan bli aktuellt, hur snäll du än upplever att din hund är.

– Alla hundar kan bitas i speciella situationer och sådana situationer hamnar vi ibland i hos veterinären. Därför är det bra att hunden redan är trygg med munkorg så att den inte behöver addera stress för hunden under besöket, säger Emma Almquist.

För att träna hemma behöver du inte ha en munkorg. Det går lika bra att använda ett föremål med liknande form, som till exempel en kruka med hål i botten eller en avsågad kon.

Börja med att visa föremålet för hunden och belöna varje gång den närmar sig mer och mer. När ni har kommit så långt att den stoppar ner huvudet belönar du bredvid föremålet när den lyfter upp huvudet igen. Det är viktigt för att inte skapa en lockelse ner i själva föremålet.

– På sikt kan det vara bra att köpa en faktisk munkorg som du kan träna hunden med hemma och som du kan ta med dig till veterinären, säger Emma Almquist.

Förbered dig själv

Genom att du själv är förbered inför besöket blir du själv tryggare och då kan du vara ett bättre stöd för din hund. Det kan vara svårt att i stunden komma på sådant som du vill framföra till veterinären. Därför kan det vara bra att skriva ner saker som hundens normala kroppstemperatur, om den tar några mediciner och vad ni har övat på.

– En lapp till dig och en till veterinären, det är inte pinsamt utan fullt normalt, säger Emma Almquist.

Är veterinärbesöket nödvändigt?

Sveland har en egen sjukvårdsupplysning för djur, Svelands Vårdguide, där kunderna får oberoende rådgivning av en legitimerad djursjukskötare eller djurvårdare. Sveland uppmanar sina kunder att alltid ringa dit först när deras djur är sjuka eller har skadat sig, om läget inte är akut.

Statistik visar att cirka var tredje kund som ringer till Svelands Vårdguide inte behöver uppsöka veterinär. Något som både är bra för plånboken och för djuret som slipper stressen av ett onödigt veterinärbesök.

– Vårt mål är att kunna hjälpa djurägare att på bästa sätt ta hand om sina djur och att få dem att enbart besöka veterinären när det verkligen behövs. Ibland är ett fysiskt veterinärbesök oundvikligt och därför är det bra att kontinuerligt träna hunden för att den ska vara förberedd inför det, säger Linda Kreutz, vd för Sveland Djurförsäkringar.

Ämnen

Kategorier


Om Sveland

Sveland är djurens försäkringsbolag! Vi ägs av våra kunder vilka är några av Sveriges nöjdaste. Ingen vinst plockas ut ur företaget. Allt görs för våra kunders och deras djurs bästa. Våra medarbetare är experter på djurförsäkringar och genom våra personliga ombud hjälper vi dig snabbt och kompetent när du behöver det som mest. Vi levererar för att ge dig och ditt djur de bästa förutsättningarna till ett hållbart djurägande. Du kan känna dig trygg med att ha valt Sveland som ditt försäkringsbolag!

Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se.

Kontakter

John Nordh

John Nordh

Presskontakt Kommunikatör 046-276 93 05