Gå direkt till innehåll
Kaniner är betande djur, det vill säga gräsätare. Foto: Sveland Djurförsäkringar
Kaniner är betande djur, det vill säga gräsätare. Foto: Sveland Djurförsäkringar

Pressmeddelande -

Lille Skutts favoritmat kan göra din kanin sjuk

Kaniner + morötter = sant? Inte om man ska lyssna på experterna. En bra kaninkost ska till största delen bestå av hö och felaktig kost är en av de vanligaste anledningarna till att kaniner blir sjuka.

Vi känner nog alla igen bilder av till exempel Lille Skutt och Snurre Sprätt som äter morötter. Men till skillnad från kaniner i serietidningar och på film, ska kaniner i verkliga livet helst undvika den söta rotfrukten.

Morötter och andra rotfrukter, samt även frukt, är för sockerrikt för kaniner. Det kan ges som godis i mycket små mängder men helst ska det undvikas. Får en kanin för mycket kan det i värsta fall ge upphov till mag- och tarmsjukdomar.

– Alla sjukdomar som är relaterade till tarmarna på kaniner är att betrakta som direkt livshotande, säger Emma Almquist, etolog och ordförande i Sveriges Kaninvälfärdsförening.

Problem med magen som till exempel kolik, matvägran och diarré är de mest förekommande diagnoserna hos kaniner. Nästan en tredjedel av alla veterinärbesök som registrerats i Sveland Djurförsäkringars skadestatistik handlar om just mag- och tarmsjukdomar.

Ett vanligt symtom på sådana sjukdomar är inappetens/foderleda (dålig aptit, ovilja att äta).

– Men med rätt kost går det alltså att undvika många väldigt allvarliga problem som både är otroligt plågsamma tillstånd för kaninerna och kostsamma för ägarna. Mag- och tarmproblem hos en kanin kan kräva flera dagars behandling av en veterinär, säger Linnéa Stålhandske, skadechef Affärsområde Sällskapsdjur på Sveland Djurförsäkringar.

Kaniner är betande djur, det vill säga gräsätare. En bra kaninkost ska därför till största delen bestå av hö, men det går att komplettera med bladgrönt som till exempel blast från rotfrukter, gräs, maskrosblad eller blad från fruktträd.

Kaniner ska alltid ha obegränsad tillgång till fräscht hö att tugga på, får de bara hö på vissa tider kan de drabbas av störningar i tarmen. Fibrerna i höet är inte bara bra för kaninens mage, även tänderna får en nödvändig och naturlig nedslipning av tuggandet.

– En frisk, vuxen kanin klarar sig utmärkt på att bara äta hö, säger Emma Almquist.


Du kan komplettera höet med:

  • Bladgrönt som till exempel blast från rotfrukter, gräs, maskrosblad eller blad från fruktträd.
  • Färska örter som persilja är också bra.
  • Fiberrika pellets kan ges i begränsad mängd, men kan också uteslutas helt.
  • Grenar från fruktträd att gnaga på.

Det här ska du undvika:

  • Rotfrukter och frukt är för sockerrikt för kaniner.
  • Gnagarblandningar är ofta mycket onyttiga och rika på både fett och socker.
  • Snabba foderbyten är inte bra för kaninens mage.
  • Saltstenar är inte nödvändigt.

Ämnen

Kategorier


Om Sveland

Vi ägs av våra kunder vilka är några av Sveriges nöjdaste. Ingen vinst plockas ut ur företaget. Allt görs för kundernas gemensamma bästa. Våra medarbetare är experter på djurförsäkringar och genom våra personliga ombud hjälper vi dig snabbt och kompetent när du behöver det som bäst. Nu strävar vi efter att bli det mest hållbara djurförsäkringsbolaget i Sverige.

Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

Kontakter

John Nordh

John Nordh

Presskontakt Kommunikatör 046-276 93 05