Gå direkt till innehåll
Nyfödda föl är känsliga för sjukdomar och som hästägare gäller det att vara uppmärksam på hur de mår. Foto: Sveland Djurförsäkringar
Nyfödda föl är känsliga för sjukdomar och som hästägare gäller det att vara uppmärksam på hur de mår. Foto: Sveland Djurförsäkringar

Pressmeddelande -

Nyfött föl i stallet? Här är tre vanliga fölsjukdomar du bör vara uppmärksam på

Tiden med ett nyfött föl är både härlig och krävande. Nyfödda föl är känsliga för sjukdomar och som hästägare gäller det att vara uppmärksam på hur de mår. Mekoniumförstoppning, felaktig benställning och fölsjuka är tre vanliga sjukdomar som kan drabba föl.

Mekoniumförstoppning

Mekoniumförstoppning är den vanligaste orsaken till kolik hos nyfödda föl. Den första avföringen (tarmbecket) kommer ofta ut inom 15 timmar och ser ut som små svarta bollar. Ibland har fölet svårt att få ut det och då orsakar det förstoppning.

Det är viktigt att vara uppmärksam på fölets avföring. Efter tarmbecket blir avföringen ljusare. Får fölet diarré och om allmäntillståndet är påverkat bör veterinär kontaktas.

– För att förebygga mekoniumförstoppning är det viktigt att se till så att fölet diar eller får ersättning så snart som möjligt efter födseln. Det är också bra att se till så att fölet rör sig regelbundet för att främja tarmrörelser och förhindra förstoppning, säger Linda Tveit, skadechef häst på Sveland Djurförsäkringar.

Felaktig benställning

Felaktig benställning, som till exempel veka böjsenor, avvikelser i sidled eller senkontrakturer, drabbar ofta för tidigt födda föl. I lindriga fall rättar benställningen till sig själv när fölet växer och blir starkare.

I de fall där behandling krävs är det viktigt att i god tid, innan tillväxtzonerna sluter sig, ta hjälp av veterinär och en kunnig hovslagare. Kraftigt avvikande benställningar som gör att fölet inte kan stå upp förekommer. Det är då ett livshotande tillstånd som kan vara svårt att rätta till.

– För att främja hälsosam utveckling är det viktigt att fölet får röra sig regelbundet och har tillräckligt med utrymme. Fölet behöver också få möjlighet till vila och återhämtning för att främja muskel- och benutveckling, säger Linda Tveit.

Fölsjuka

Fölsjuka är en bakterieinfektion som kan drabba fölet under de första levnadsveckorna, när fölets egna antikroppar inte ger fullt skydd. Bakterierna kommer in via inandningsluften, genom munnen eller via infektion i naveln. Infektionen börjar någonstans i kroppen som till exempel en ledinfektion, lunginflammation eller diarré. Infektionen kan i värsta fall utvecklas till en fölsepsis; en allmän blodförgiftning.

Fölsjuka har ofta ett snabbt sjukdomsförlopp. Symptom kan vara nedsatt aptit, trötthet, rodnade slemhinnor och kalla öron och extremiteter. Vid en ledinfektion börjar fölet ofta halta och blir svullen i den infekterade leden.

För att förebygga fölsjuka är det viktigt att fölet får tillräckligt med råmjölk, den är rik på antikroppar som kan skydda fölet mot infektioner.

– Vid misstanke på fölsjuka bör man kontakta veterinär omgående då det kan vara livsavgörande med snabb behandling, säger Linda Tveit.

Tillsammans för ett hållbart hästägande

Sveland Djurförsäkringar är stolta över att kunna erbjuda hästägare bra försäkringar och värdefull information om hur de kan främja ett hållbart hästägande och förebygga hälsoproblem hos nyfödda föl.

– Vårt team av erfarna försäkringsexperter finns alltid tillgängligt för att svara på frågor och ge råd. Tillsammans med våra kunder kan vi arbeta för att främja ett hållbart hästägande och säkerställa att hästarna får den vård och omsorg de förtjänar, säger Linda Kreutz, vd för Sveland Djurförsäkringar.

Ämnen

Kategorier


Om Sveland

Vi ägs av våra kunder vilka är några av Sveriges nöjdaste. Ingen vinst plockas ut ur företaget. Allt görs för kundernas gemensamma bästa. Våra medarbetare är experter på djurförsäkringar och genom våra personliga ombud hjälper vi dig snabbt och kompetent när du behöver det som bäst. Nu strävar vi efter att bli det mest hållbara djurförsäkringsbolaget i Sverige.

Läs mer om Sveland Djurförsäkringar på www.sveland.se eller följ oss på Facebook.

Kontakter

John Nordh

John Nordh

Presskontakt Kommunikatör 046-276 93 05